Hui, 5 de desembre, se celebra El Dia Mundial del Sòl com un mitjà per a centrar l'atenció en la importància d'un sòl sa i advocar per la gestió sostenible dels seus recursos.
Amb aquest propòsit, aquesta setmana en l'escola hem començat els tallers de compostatge, procés de la descomposició dels desaprofitaments orgànics en el qual la matèria vegetal i animal es transformen en abonament, es a dir, nutrients per a les plantes. Per si mai havies sentit parlar del material orgànic, és tot aquell material que es podreix, com la fullaraca, desaprofitaments de menjar, fem, plomes, herba o pastura, etc.
Des de fa centenars d'anys, l'home ha usat el compost per a millorar la terra. Hui dia també és una manera de reduir els residus urbans que s'afigen als abocadors. Cal tindre en compte que el menjar malgastat és un greu problema ambiental. Aquests residus urbans són molt perjudicials per al medi ambient, ja que causen un augment en les emissions de CO₂ i juga un paper fonamental en el Calfament Global.
Així, els avantatges del compostatge per al medi ambient són evidents, ja que per exemple una bossa de fem convencional inclou un 50% de matèria orgànica, la qual podria ser reciclada per a tornar a la terra com a humus, facilitant el desenvolupament de plantes i cultius.
En definitiva, el compostatge permet la continuïtat del cicle de vida, ja que alimenta a les espècies vegetals, les que posteriorment seran el manteniment de les varietats animals.
Mantingues el sòl viu. Protegeix la seua biodiversitat.