L'alumnat de segon ha anat a agafar olives i les ha amanides. En poc de temps estaran llestes per a menjar!
3 anys A
5 anys A
Recordeu, els que aneu a Cinqué i Sisé, l'experiment de ciència que vam fer aquest curs per a estudiar la fotosíntesi? Col·locàrem unes llentilles en cotó humit i esperàrem a veure un brot diminut eixint d'ell. Mireu ara com aqueix xicotet brot es converteix en un dels aliments més saludables!
Ja ho vam aprendre, però només per a refrescar la
memòria, els brots són llavors que han germinat. Quan les llavors es remullen
durant moltes hores, comença la germinació, sempre que les condicions de
temperatura i humitat siguen les adequades. Quan es deixa créixer durant
aproximadament una setmana, podem començar a veure xicotets brots emergint.
Però els brots no són sol aliment vegetal, són molt més
superiors que la llavor que es va convertir en el brot. Pot germinar tot tipus
d'aliments: fesols secs, grans, verdures, anous i llavors. Els aliments germinats
amb major freqüència que veiem són els fesols mungo, l'alfals i els fesols de
soja.
Encara que els nutrients dels brots depenen del que va
brollar, en general es troba que són baixos en calories, rics en fibra,
proteïnes i diversos altres nutrients. Comprovem més detalladament per què els
brots són súper aliments tan increïbles.
1. Augmenta
l'absorció de nutrients
Quan les llavors o els grans es deixen brollar, estan
naturalment predisposats a tindre la màxima concentració de nutrients per a ajudar
al fet que la planta cresca completament. Quan els collim en aquesta etapa,
obtenim tots aquests nutrients! La germinació augmenta la quantitat de
proteïnes, àcid fòlic, fòsfor, manganés, magnesi i vitamines; estan disponibles
en més quantitat que la planta sense germinar.
Una altra dada és que els germinats ens ajuden a absorbir
millor aquests nutrients. Les plantes contenen una certa quantitat d'anti
nutrients, que dificulten la capacitat del nostre cos per a absorbir els
nutrients de la planta. No obstant això, la germinació redueix la concentració
d'anti nutrients, fins a un 87%, la qual cosa fa que els nostres cossos els
absorbisquen molt més fàcilment.
2. Millora la
digestió
Durant la germinació, part del midó de la planta es
descompon, per la qual cosa els grans germinats tenen menys midó, la qual cosa
els fa més fàcils de digerir que els grans sense germinar. Aquesta és una gran
notícia per a les persones amb intolerància o al·lèrgia als cereals.
La germinació també augmenta la quantitat de fibra
insoluble, que agrega volum i ajuda a moure les coses al llarg del tracte
digestiu, reduint el restrenyiment i altres problemes associats com a inflor,
gasos i indigestió.
3. Ajuda a
perdre pes
A causa del baix contingut de midó, els brots són baixos
en calories i rics en nutrients. Els brots també controlen l'alliberament de
grelina, l'hormona de la fam, cosa que significa que és menys probable que
mengem entre menjars.
La fibra ajuda a augmentar la sacietat i evita menjar en
excés. També fa que el greix i les toxines s'unisquen a la fibra i eventualment
s'eliminen del cos.
4. Aporta
proteïnes
Els brots són un aliment molt important que hem de
considerar incloure en els nostres menjars perquè aporten moltes proteïnes. La
proteïna és necessària per a totes les funcions bàsiques del cos, i els brots
són una excel·lent opció perquè ens omplim d’aquestes, especialment si sou vegans
o vegetarians.
Els brots contenen més aminoàcids que les plantes sense
brollar, fins a un 30% més. També contenen altes concentracions de Vitamines A,
B, C i E que s'uneixen a la proteïna i ajuden al fet que s'absorbisquen
fàcilment.
5. Manté la
salut del cor
Els germinats contenen una bona quantitat d'àcids grassos
Omega-3 que ajuden a augmentar el colesterol bo en el cos i a reduir el dolent.
Les grasses omega-3 també redueixen l'estrés en el sistema cardiovascular,
millorant la salut del cor en general. A més, els brots són rics en potassi, un
nutrient que redueix la pressió arterial i allibera la tensió en les artèries.
6. Augmenta la
immunitat
Amb les afliccions estacionals que afecten a tots, des de
bebés fins a adults, els brots venen al rescat en estimular el nostre sistema
immunològic. Els brots són rics en vitamina C, la qual cosa ajuda als nostres
glòbuls blancs a combatre les infeccions de manera més eficaç. Els germinats
també són rics en vitamina A, que contribueixen a enfortir el nostre sistema
immunològic.
Precaucions amb l'elaboració i el consum de germinats: Quan germinem convé canviar diverses vegades l'aigua del germinat per a evitar així la proliferació de bacteris i altres microorganismes indesitjables. També és important mantindre la temperatura constant en la mesura que siga possible, aproximadament a uns 35 °C. Encara que es poden cuinar, hem de pensar que els germinats habitualment es consumeixen en cru, per la qual cosa les mesures higièniques en la manipulació han de ser molt escrupoloses. En el cas d'elaborar-los a casa o adquirir-los frescos hauran de conservar-se refrigerats en tot moment per a evitar la proliferació de bacteris.