"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes. "

"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes." Jacques-Henri B. De Saint-Pierre

08 de febrer 2021

UN BON PLA PER A UNA VESPRADA EN FAMÍLIA

El Secret de Kells

Irlanda, França i Bèlgica, 2009
75 min, animació, fantasia, +8 anys
Dirigida per Tomm Moore i Nora Twomey

Brendan ha crescut dins dels murs de l'abadia on el seu oncle és abat, i ha sigut ensenyat a témer l'exterior i, en particular, l'inevitable atac dels homes del nord. No obstant això, l'arribada del Germà Aidan, un famós il·lustrador de manuscrits, li impulsa a explorar els voltants de l'abadia, a la cerca de baies per a fabricar la tinta que necessita el mestre per a il·luminar un manuscrit molt especial. 

En la seua primera expedició al bosc, Brendan es troba amb la fada Aisling, que pot adquirir l'aspecte d'una lloba blanca. Ella li mostra les meravelles del món natural. 

La bellesa de la naturalesa


La naturalesa - personificada en Aisling - no sols és bella en el Llibre de Kells, sinó que també és amigable, i una font de saviesa i aprenentatge. Com Aidan li diu al jove monjo: "Aprens més dels arbres i les roques i veus més miracles en el bosc que en qualsevol altre lloc - això és el que els abats sabien fa molt temps". 

Així, el missatge d'aquesta original proposta és molt clar: la necessitat de no amagar la bellesa, la cultura i el coneixement, sinó el desig de difondre'ls entre tots, com a manera d'obrir els ulls, tindre les ments obertes i de saber compartir.


El llibre de Kells

Nominada a l'Oscar a la Millor Pel·lícula d'Animació en 2010, El secret del llibre de Kells és una bella ficció sobre la composició d'aqueix llibre, un dels més bells manuscrits medievals que existeixen i que es pot admirar en el Trinity College de Dublín. Va ser probablement fet en un monestir de l'Illa de Iona, Escòcia, per a honrar al Sant Columba en segle VIII. Després d'una invasió vikinga, el llibre va ser traslladat a Kells, Irlanda, en algun moment del segle IX. Va ser robat en segle XI i abandonat en una rasa, sense coberta. Aquesta, pel que sembla, estava feta d'or i pedres precioses i mai va ser trobada. 680 pàgines es mantenen hui en perfecte estat, dels quals solament dos, manquen d'ornament artístic. El treball és tan fi que alguns detalls solament poden ser vistos amb lupa. 

Gaudeix d'aquesta xicoteta joia del cinema europeu i, junt al jove Brendan, viu aventures increïbles, descobreix llocs màgics i enfronta't a criatures mitològiques de la cultura irlandesa i vikinga…

 
I igual, després de veure-la, vulgues fer una passejada a l'aire lliure i admirar la màgica bellesa de la naturalesa ;) 














Through a Forest of Darkness and Light
- The Secret of Kells -

- The Globally Curious (2015): The Secret of Kells, directed by Tomm Moore
http://thegloballycurious.blogspot.com/2015/02/the-secret-of-kells-directed-by-tomm.html
- LaHiguera.net: El Secreto del libro de Kells
https://www.lahiguera.net/cinemania/pelicula/5287/comentario.php
- Deviant Art: Aisling and Pangur WIP (by Soulvei)
https://www.deviantart.com/soulvei/art/Aisling-and-Pangur-WIP-198674224
- Living Lines Library (by Nagy-Galambosi Péter): Art work collection concepts by Tomm Moore
http://livlily.blogspot.com/2011/