"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes. "

"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes." Jacques-Henri B. De Saint-Pierre

01 de març 2022

ACTUA ARA! SIGUES UN HEROI DE L'ALIMENTACIÓ COM PETER RABBIT

Cuidar del nostre planeta és important per a Peter Rabbit i els seus amics, i ara ell fa costat a les Nacions Unides i a la FAO sent un heroi de l'alimentació. Descobriu algunes de les mesures que podeu prendre per a convertir-vos també en herois i heroïnes de l'alimentació, des de menjar més fruites i verdures fins a reduir el desaprofitament d'aliments, comprar aliments cultivats localment o fins i tot cultivar els vostres a casa. El nostre món necessita més herois de l'alimentació, així que actueu ara!


Peter Rabbit ha unit forces amb les Nacions Unides, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i la Fundació de les Nacions Unides per a reclutar més herois de l'alimentació, com Peter, que vegen el valor de les fruites i hortalisses per a una dieta equilibrada i un planeta més saludable.

En la pel·lícula Peter Rabbit 2: A la Fugida, Peter i els seus amics s'uneixen a la campanya de conscienciació que ens demana a tots que siguem conscients que s'han de menjar moltes fruites i hortalisses riques en fibra, d'origen local i de temporada sempre que siga possible, reduir el desaprofitament d'aliments i plantar els nostres propis horts, per xicotets que siguen.



La forma en la qual ens alimentem i es produeixen els aliments afecta a la nostra salut i al medi ambient. Darrere dels nostres aliments, sempre hi ha algú que s'encarrega de produir-los, plantar-los, collir-los, pescar-los o transportar-los. Aquests herois de l'alimentació ajuden a garantir que les persones de tot el món disposen d'aliments assequibles, segurs i nutritius.

Vosaltres també podeu convertir-vos en herois i heroïnes de l'alimentació si preneu decisions que siguen beneficioses per a la vostra salut i per al planeta. Reduiu el desaprofitament d'aliments. Menjeu de forma més saludable. Compreu productes més locals i de temporada. Consulteu aquests i altres consells ací.


Descobriu què podeu fer: - el títol i les imatges us enllacen a informació addicional -
Cada any es tiren al fem més de 900 milions de tones d'aliments (el 17% de tots els aliments a la disposició dels consumidors), mentre que quasi 700 milions de persones passen fam a tot el món. Posem fi al balafiament. Quan tireu menjar al fem, també esteu malgastant l'energia que es va utilitzar per a cultivar-la, produir-la, empaquetar-la i transportar-la. Compreu sol el que necessiteu i utilitzeu el que tingueu. Podeu estalviar diners, reduir la contaminació i ajudar a conservar els recursos per a les generacions futures.

Comenceu a portar una dieta més equilibrada, que proporcione energia i nutrients a partir de diferents grups d'aliments, i reduïu el consum d'aliments que són més nocius per al nostre planeta. Entre ells s'inclouen els aliments la producció dels quals requereix més recursos naturals, especialment aigua (la carn empra més recursos que les plantes o els llegums), o fruites i verdures que no són locals ni de temporada. Això no sols és bo per a la vostra salut, sinó també per al medi ambient. A més, recordeu comprar aliments amb menys envasos.

El transport d'aliments al voltant del món implica un gran consum d'energia. Moltes fruites provenen de llocs molt llunyans, mentre que els agricultors locals tenen dificultats per a generar els diners suficients per a continuar produint. La compra de productes locals i de temporada és beneficiosa per a la vostra economia local i redueix les emissions de carboni que es generen perquè aqueixos aliments arriben a les vostres taules. A més, els productes locals i de temporada saben millor. Proveu-los. No eviteu comprar fruites i verdures amb un aspecte imperfecte. Si ho feu, és possible que s'acaben tirant.

Els xefs i altres proveïdors d'aliments se centren cada vegada més en els productes locals i orgànics i eviten el menjar ràpid o amb molta carn. A ells se suma un creixent moviment de persones que està canviant la seua manera de cuinar i menjar. Doneu una ullada a aquestes receptes elaborades per grans xefs que estan cuinant plats que no sols són deliciosos, sinó també beneficiosos per a vosaltres i per al medi ambient. 
I, si us animeu, podeu preparar una recepta saludable i compartir-la amb la resta en Sabors del Camp (recordeu ací com es feia).


Cada any s'utilitzen fins a 5 bilions de bosses de plàstic d'un sol ús (aquesta xifra conté 12 zeros). A més de contaminar els oceans i el medi ambient, obstrueixen el clavegueram, posen fi a la vida salvatge i causen danys irreparables en la naturalesa. El simple fet de portar la vostra pròpia bossa reutilitzable pot ajudar a reduir considerablement la quantitat de residus plàstics del món.

L'aigua és un recurs molt valuós: menys del 3% de l'aigua de tot el món és dolça (potable), i gran part es troba en forma de gel a l'Antàrtida, l'Àrtic i les glaceres. Si usem l'aigua de manera intel·ligent, podem assegurar que continuarem tenint aigua neta per a beure, llavar-nos i estar sans. Per això, no heu de deixar l'aixeta oberta en llavar les fruites, les verdures o els plats. Eviteu usar plàstics, perquè sovint acaben en els rius i oceans, amb el que contaminen l'aigua i posen fi a la vida dels ocells i la fauna i flora marines.
Els «sistemes alimentaris», que inclouen totes les activitats relacionades amb la producció, el processament, el transport i el consum d'aliments, afecten a tots els aspectes de l'existència humana. Els sistemes alimentaris tenen una gran repercussió en la salut dels nostres cossos, així com en la salut del nostre medi ambient, les nostres economies i les nostres cultures. Al setembre de 2021, el Secretari General de les Nacions Unides va convocar un cim per a posar en marxa mesures noves i audaces per a transformar la forma en què produïm i consumim els aliments a tot el món.

Proposta didàctica per a treballar en classe: - premeu sobre el títol o la imatge per veure la proposta -

HEROIS DEL MENJAR! 
Proposta didàctica per a alumnat de 2n i 3r cicle d'EP en la qual es treballa el ODS 12 (garantir unes pautes de consum i producció sostenibles). Els objectius de la qual són: entendre de què tracta el ODS 12 i per què és important, conéixer la meta 12.3 (reduir a la meitat el desaprofitament d'aliments per càpita en el món), i conéixer formes pràctiques de reduir el desaprofitament d'aliments, de menjar de manera sostenible i per què és important per a la protecció del nostre planeta.


Una bona alimentació ens manté sans. Ens ajuda a aconseguir el nostre potencial. Enforteix les nostres comunitats, impulsa les nostres economies i protegeix el nostre planeta. No obstant això, no totes les persones porten una alimentació sana tots els dies, i la forma en la qual produïm i comercialitzem els aliments està danyant el nostre planeta. Això ha de canviar, i tots nosaltres, amb accions individuals, podem fer un gran pas.


Sobre Peter Rabbit 2: A la Fugida

En Peter Rabbit 2: A la Fugida, l'adorable i juganer Peter ha tornat. Bea, Thomas i els conills han creat una família improvisada, però malgrat els seus esforços, Peter no sembla poder deslliurar-se de la seua reputació d'entremaliat. Aventurant-se fora del jardí, Peter es troba en un món en el qual les seues entremaliadures són apreciades, però quan la seua família ho arrisca tot per a vindre a buscar-lo, Peter ha d'esbrinar quina classe de conill vol ser.





“Actua Ara” és la campanya de Nacions Unides destinada a l'acció individual enfront del canvi climàtic i a la sostenibilitat. Cadascun de nosaltres pot contribuir a reduir el canvi climàtic i a cuidar del nostre planeta. Mitjançant el canvi dels nostres hàbits i la presa de decisions que comporten menys efectes perjudicials per al medi ambient, tenim la capacitat d'enfrontar-nos al canvi climàtic i construir un món més sostenible. El moment del canvi és ara.