"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes. "

"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes." Jacques-Henri B. De Saint-Pierre

30 de maig 2021

DIA MUNDIAL DELS OCEANS, EL PRINCIPAL PULMÓ DEL PLANETA

Els oceans són els responsables de generar l'oxigen i aconseguir l'equilibri ecològic tant aquàtic com terrestre en el nostre planeta. Regulen el clima, alimenten a milions de persones, i són l'hàbitat d'una gran varietat d'éssers vius. Cuida dels Oceans! Suma't a l'Ona​! 




El  proper 8 de juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans. Una data triada per les Nacions Unides amb l'objectiu de reconéixer la importància que tenen els oceans per a totes les espècies, ja que són el principal pulmó del planeta.

A més, són els responsables de generar l'oxigen i aconseguir l'equilibri ecològic tant aquàtic com terrestre. Aquests alberguen gran diversitat biològica i són una defensa vital enfront de l'emergència climàtica que pateix el món sencer. No obstant això, els oceans s'enfronten a amenaces com la pèrdua massiva de corals vius, la contaminació per plàstic, la sobreexplotació pesquera i els combustibles fòssils.

Sabies que...?
  • Els oceans serveixen com la major font de proteïnes del món. Més de 3.000 milions de persones depenen dels oceans com a font principal de proteïnes.
  • Més de tres mil milions de persones depenen de la biodiversitat marina i costanera per al seu manteniment.
  • Els oceans absorbeixen al voltant del 30% del diòxid de carboni produït pels humans, esmorteint els impactes del calfament global.
  • Organismes descoberts a profunditats extremes s'utilitzen per a accelerar la detecció de la COVID-19.
  • Els plàstics que usem cada dia poden acabar als mars i oceans encara que els hàgem dipositat correctament al contenidor groc. Mira ací al costat tot el que passa.




Per tots aquests motius és important que reduïm el consum de plàstics. En el col·le ja hem començat amb la campanya Esbarjo Residus Zero. Continuem així i busquem alternatives a aquest material tant en l'àmbit escolar com també familiar. Hi ha xicotetes accions que tots podem fer per a protegir les nostres mars:

- Evitar palletes de plàstic i substituir-les per les d'acer o bambú.
- Substituir les bosses de plàstic per bosses de roba.
- Consumir peix que no estiga sobreexplotat.
- Emmagatzemar els aliments en envasos reutilitzables, per exemple de cristall.
- No tirar productes higiènics al WC, ja que poden acabar en la mar. Utilitzar sempre la paperera.
- A la platja, cal no oblidar recollir el fem que hàgem generat.
- Fer costat a grups i organitzacions que estiguen lluitant per protegir l'hàbitat dels oceans.

Tenim una missió... possible!

I ara, gaudeix d'unes impressionants seqüències del nostre meravellós oceà.
És el món que no veiem però que ens dona vida.




  • Si vols saber més, en HISTÒRIES, DOCUMENTALS i ACTIVITATS pots continuar aprenent sobre els oceans i els éssers que ho habiten (accedeix des d'ací o a dalt en el menú).


El Día Mundial de los Océanos, el principal pulmón del planeta (juny 2020) - El Plural.com
https://www.elplural.com/sociedad/mundial-oceanos-principal-pulmon-planeta_241455102
- Nuestro océano es nuestro futuro - Naciones Unidas
https://www.un.org/es/observances/oceans-day
- ¿Cómo llega el plástico a los océanos y qué pasa entonces? - Greenpeace
https://es.greenpeace.org/ca/trabajamos-en/consumismo/plasticos/como-llega-el-plastico-a-los-oceanos-y-que-sucede-entonces/

17 de maig 2021

SETMANA CULTURAL "NATURALMENT ACTIUS"


Per a la
Setmana Cultural d'aquest curs, el lema del qual és "Naturalment Actius", des de l'escola s'han preparat tres dies d'activitats per a conscienciar sobre la importància de conservar la Naturalesa, de la qual tots nosaltres formem part. Estan programades per a aquesta setmana, els dies 19, 20 i 21 de maig.

Amb això es pretén organitzar i donar visibilitat a esdeveniments vinculats amb la Naturalesa i la seua preservació, posant així en relleu la relació directa del benestar de les persones amb el del nostre entorn.


Celebrem que la Natura és Salut!


Vos passem la programació d'Infantil i Primària, incloent el teatre de titelles organitzat per l'AMPA.

03 de maig 2021

DESCOBREIX L'HORTA VALENCIANA

València té un patrimoni mediambiental únic a Europa, un paisatge modelat per l'ésser humà durant segles que envolta la ciutat com un vertader cinturó verd: l'horta valenciana.


Amb la finalitat de donar a conéixer aquest tresor mediambiental que ens envolta, la startup valenciana Amazing Up va posar en marxa el 2017 la pàgina web www.jocdelhorta.es, on es poden visionar continguts relacionats amb diferents cultius autòctons, com la xufa, la col, la creïlla, la ceba, la carxofa o la tomaca, però també conéixer els valors mediambientals, socials i econòmics que representa per a València comptar amb una horta viva al seu voltant.

La iniciativa va comptar amb el suport de la Regidoria d´Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, que va actuar com a entitat cofinançadora i va permetre arrancar un projecte social i educatiu que recull tots els valors ecològics i saludables relacionats amb aquest espai únic.


Aquesta pàgina web incorpora les últimes tecnologies immersives, com la fotografia en 360º, que permet visionar continguts de l'horta valenciana com si s'estiguera físicament en l'entorn sense haver de desplaçar-se, o mostrar diversos moments de les diferents fases dels cultius, independentment de l'època de l'any.




Tant l'aplicació com els diferents elements de suport de Joc de l’Horta van comptar amb la supervisió tècnica del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Llevant. Els continguts audiovisuals, per part seua, van ser realitzats pel departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló, en el parc científic de la qual està situada l'empresa Amazing Up.


AVÍS
: Des d'aqueixa mateixa pàgina es pot accedir a l'enllaç de descàrrega de l'app a la botiga Google Play, des d'on es pot instal·lar el Joc de l'Horta de manera gratuïta. Sols que actualment el joc no està actiu per manteniment.


Però en l'escola tenim un altre Joc de l'Horta per a divertir-nos i aprendre sobre agroecologia!
Es tracta d'un joc de cartes educatiu que consisteix a fer créixer les plantes del teu hort en quatre fases (compost, brot, planta i collita). El Joc de l'Horta és un joc dinàmic en el qual també pots jugar amb les cartes de defensa, les cartes d'atac i els comodins, l'agricultora i l'agricultor, que a més tenen superpoders.


L'horta valenciana és un entorn natural i agrari ple de riquesa i diversitat agrocultural. Nosaltres tenim la sort de formar part d'ella. La vols conèixer?


  • Per saber més: Si vols descobrir als guardians d'aquest món rural que ens envolta, pots veure ací el premiat documental Savis de l'horta. Gravat tant a l’horta nord com sud (des d’Alboraia, Foios i Almàssera fins a Pinedo, Castellar i El Saler), aquest curt recupera les històries i experiències d’homes i dones llauradores de l’horta de València. A través d’ells descobrim un món cultural, humà i geogràfic oblidat per la societat moderna. Històries que guarden un missatge universal, i molt actual, sobre l’experiència humana. És un documental per reflexionar sobre l’art de viure i d’estimar-se la vida.


- Valencia Plaza (4/10/2017): València reivindica su huerta con una nueva app y videojuego
https://valenciaplaza.com/valencia-reivindica-su-huerta-con-una-nueva-app-y-videojuego
http://www.jocdelhorta.es
- http://www.jocdelhorta.com