"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes. "

"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes." Jacques-Henri B. De Saint-Pierre

01 de juny 2022

ACTUA ARA! JOCS DEL ODS


Sabeu quant menjar es malgasta tots els dies a tot el món? Quin país té el major nombre de dones representades en el Parlament? Què és l'energia renovable? Tantes preguntes a les quals el joc Go Goals! dona les respostes. Fàcil de jugar, el joc us ensenya sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible presentant-vos temes com el gènere, el canvi climàtic, el desenvolupament i altres qüestions i prioritats mundials d'una manera senzilla i amigable.





L'objectiu del Centre Regional d'Informació de les Nacions Unides per a Europa Occidental (UNRIC) és ajudar les persones a comprendre el seu paper en el futur del planeta com a individus, actors d'equip i ciutadans globals responsables. Especialment les generacions més joves necessiten ser actors clau per a un futur més brillant. A aquest efecte, el Centre va crear el joc Go Goals! per a xiquets de 8 a 10 anys. Dissenyat per a ser divertit i atractiu, aquest joc informa els xiquets mentre els motiva a perseguir activament els ODS.

Amb la pandèmia de covid-19 i els conflictes bèl·lics que estan sacsejant el planeta, estem vivint en un món canviat. Un en el qual hem de repensar la nostra manera de viure, treballar, consumir, etc. Més que mai, entendre els problemes globals és crucial per a no deixar a ningú arrere.

Go Goals! és un joc de taula i ve com un paquet per a construir-lo vosaltres mateixos. Des d'ací us podeu descarregar el joc (versió en castellà), imprimir els diversos elements (incloent el tauler de joc, targetes de preguntes, peons i daus), tallar i construir el mateix joc personalitzat (podeu ser creatius amb els vostres peons de personatge i el color dels daus). I en pocs minuts, el joc ja pot començar.

Què s'inclou:

Tauler: document en format A3 amb el tauler.
Regles del joc, daus i fitxes: com jugar, informació dels ODS, i els peons i els daus per a retallar.




Preguntes: fitxa amb les preguntes (5 per objectiu).











I si voleu jugar més...

Jocs interactius sobre els ODS (en castellà):


JUEGOS ODS
- plataforma interactiva en línia de jocs didàctics sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible.







Jocs interactius sobre els ODS (en anglés):

Jigsaw Puzzle
- Trencaclosques dels ODS.



Flashcards
 - Exercici de targetes de memòria per a aprendre el que signifiquen els objectius particulars.


Information
- Imatge com de punt d'accés per a descobrir el vertader significat de tots els ODS. És convenient donar alguns exemples de desenvolupament sostenible per a entendre millor el context.

Digital Go Goals!
 - Aquest joc de taula digital conté les mateixes preguntes que el joc de taula de paper original. Simplement cal prémer en el xicotet cercle blanc per a obtindre les preguntes sobre un determinat objectiu.

Combined Go Goals!
 - En aquesta versió, es necessiten les targetes del joc i cal organitzar-les d'acord amb els números. Els alumnes prenen el seu torn girant la roda i responen a la pregunta sobre una meta seleccionada. També es pot utilitzar en classe amb les preguntes en castellà.

Quiz
 - Qüestionari per a verificar el coneixement dels estudiants sobre els ODS.






Escape Rooms (en castellà, a partir d'11 anys):

El Juego de Escape
- El joc consisteix a desxifrar en una hora onze dels Objectius en una seqüència concreta i descobrir la data límit de la humanitat per a aconseguir els Objectius que salven al planeta. Per a aconseguir-ho haureu de resoldre tretze enigmes. Cada enigma us donarà la pista per a deduir com és el següent objectiu per a resoldre en la seqüència correcta.

Extinción
- E
l grup de participants haurà de superar diversos reptes, relacionats amb els ODS i l'Agenda 2030, abans que el temps s'esgote, i la terra s'extingisca, o se salve, gràcies a la nostra perícia, companyonia i participació.

ODS Game
- Joc virtual per a descobrir curiositats sobre els ODS. A més, a través dels reptes i enigmes que es proposen, les persones participants obtindran informació i consells sobre com contribuir a la sostenibilitat en la vida quotidiana i coneixeran com incloure el pla d'acció que s'emmarca en l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, dins de les iniciatives que emprenguen a nivell professional en el futur.

Això sí, abans de jugar, recordem quins són els Objectius de Desenvolupament Sostenible:


(en castellà)                                         (en anglés)




“Actua Ara” és la campanya de Nacions Unides destinada a l'acció individual enfront del canvi climàtic i a la sostenibilitat. Cadascun de nosaltres pot contribuir a reduir el canvi climàtic i a cuidar del nostre planeta. Mitjançant el canvi dels nostres hàbits i la presa de decisions que comporten menys efectes perjudicials per al medi ambient, tenim la capacitat d'enfrontar-nos al canvi climàtic i construir un món més sostenible. El moment del canvi és ara.