"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes. "

"La naturalesa és gran en les coses grans, però és grandíssima en les coses diminutes." Jacques-Henri B. De Saint-Pierre

12 de setembre 2022

ACTUA ARA! ODS 1 FI DE LA POBRESA

La pobresa és no tindre una cosa necessària per a viure com a menjar, atenció mèdica o una casa amb el necessari. També és no tindre altres drets per falta de diners o treball.

Quins problemes hi ha de pobresa?

En el món 800 milions de persones viuen amb menys de 2 euros al dia.

Les dones són més pobres que els homes perquè tenen menys oportunitats, per exemple, de treballar o de tindre diners.

A Espanya la meitat de la població té dificultats per a pagar les seues factures.



Quines metes té aquest objectiu?
  • Aconseguir que hi haja menys persones pobres en el món i que ningú visca amb menys de 2 euros al dia.
  • Aconseguir que totes les persones tinguen:
        - El necessari per a viure com a casa, llum o aigua.
        - Oportunitats per a millorar les seues vides amb treball, educació o diners.
        - Ajudes del Govern com a diners, suport a casa o formació per al treball.
  • Aconseguir que totes les persones participen com a membres en la societat i gaudisquen dels seus drets.
  • Millorar l'ajuda a les persones més vulnerables perquè estiguen protegides, es recuperen de problemes econòmics o del canvi climàtic.
Canvi climàtic:
Canvis en el vent, la temperatura, les pluges i altres elements del clima. Ocorren més ràpid per la nostra contaminació.



Què pots fer tu? 

A l'escola aportem el nostre granet d'arena col·laborant amb l'ONG Save The Children, cap a la qual destinem totes les aportacions recaptades en l'hort escolar. 



Però encara podem fer més. Aquest curs, la vostra missió és superar els reptes que se us plantegen mitjançant la col·laboració i cooperació entre tots i totes. El futur del nostre planeta és a les vostres mans! 

Sereu capaços d'aconseguir complir tots els objectius? Segur que sí. Per a això, cadascun de vosaltres tindreu un important paper en aquests PROJECTES SOLIDARIS per a fomentar la iniciativa en la lluita contra la pobresa: PROPUESTAS DIDÁCTICAS PARA TRABAJAR EL ODS 1.

Aquestes activitats formen part de la iniciativa #Ideas2030 de la 
fundació FABRE, que fa costat a grups d'estudiants que desenvolupen projectes centrats en els ODS, per a promoure l'assoliment de l'Agenda 2030.

Què significa l'acrònim #iDeas2030?

• Innovació: promoure que els xiquets, xiquetes i joves desenvolupen les seues habilitats creatives dissenyant els seus propis projectes.
• Desenvolupament: cada projecte es desenvolupa en l'àmbit local, amb una mirada global, està centrat en un Objectiu de Desenvolupament Sostenible i cerca el desenvolupament de la seua comunitat, del seu barri o escola.
• Apoderament (Empoderamiento): l'alumnat i professorat s'empoderen en l'àmbit personal i educatiu i senten que són capaços d'idear, executar idees i inspirar a altres grups.
• Aprenentatge Significatiu: l'alumnat participa activament en el seu propi procés d'aprenentatge.


Per a més informació, podeu consultar:
 
www.ideas2030.fundacionfabre.org.

A més, en EL TALLER DEL PRIMER TRIMESTRE coneixereu una tècnica de cultiu mil·lenària que ajuda a combatre la pobresa mundial: LA HIDROPONIA. Entreu a dalt en la pàgina TALLERS i descobriu en què consisteix, la seua història i tots els avantatges que ens ofereix aquest cultiu per a tindre un planeta més sostenible.


Històries




Cuento ODS 1: El balón de mil colores



Club de lectura de los ODS: Objetivo 1





Planeta ODS









Actua Ara
és la campanya de Nacions Unides destinada a l'acció individual enfront del canvi climàtic i a la sostenibilitat.
Cadascun de nosaltres pot contribuir a reduir el canvi climàtic i a cuidar del nostre planeta. Mitjançant el canvi dels nostres hàbits i la presa de decisions que comporten menys efectes perjudicials per al medi ambient, tenim la capacitat d'enfrontar-nos al canvi climàtic i construir un món més sostenible. El moment del canvi és ara.

01 de setembre 2022

TORNA L'ESCOLA, BENVINGUTS A LA NATURA!


Hola de nou! Després d’unes ben merescudes vacances, comencem un nou curs escolar que afrontem amb molta força i il·lusió. 
Ens esperen nous reptes i moltes experiències per compartir. I desitgem que aquest curs siga ben profitós per a tota la comunitat educativa i que puguem recollir molts èxits, fruit del treball, de l’esforç i de la cooperació entre tots. 




Seguint amb la mateixa línia del curs anterior, enguany continuarem treballant els Objectius de Desenvolupament Sostenible i tenint-los en compte en la programació de les activitats i projectes. Cada trimestre us oferirem informació detallada i suggeriments de treball sobre un ODS, a partir del qual poder desenvolupar algun projecte o, simplement, aprendre sobre la meta en qüestió i tindre consciència sobre ella. Els objectius que treballarem aquest curs seran l'ODS 1 Fi de la pobresa al primer trimestre, l'ODS 2 Fam zero al segon trimestre, i l'ODS 3 Salut i benestar al tercer trimestre.

A més, i relacionats amb aquests objectius, us proposarem interessants tallers amb els quals aprendre una mica més sobre la sostenibilitat del planeta. En el primer trimestre el taller serà sobre la hidroponia, on veurem com poden créixer les plantes sense terra, gràcies a una bona nutrició, aigua i llum. En el segon trimestre, 
tindrem un taller de cuina en el qual plantarem blat, aprendrem sobre el procés per a obtindre la farina i fins i tot serem forners elaborant pa. I, finalment, en el tercer trimestre el taller estarà enfocat en la higiene i la cura personal: farem sabó d'espígol i àloe i coneixerem totes les propietats d'aquesta meravellosa planta aromàtica.

Però això no és tot... Continuarem sembrant a l'hort i als jardins de l'escola, rebent la visita de simpàtics animalets, descobrint cada mes nous refranys i endevinalles (en valencià, castellà i anglés), aprenent dades curioses sobre la natura amb la revista ambiental (en anglés) i aprofitant molts més recursos amb els quals explorar la naturalesa i despertar la nostra sorpresa i curiositat.

Comencem el viatge!